Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Viime aikojen kuulumisia, OSA 1/2

Huhhuh, tässä on pienoinen tovi vierähtänyt siitä, kun olen viimeksi kunnolla päässyt istumaan näppäimistön ääreen muissa kuin työ- tai opiskelujutuissa! Loppuvuonna olen ollut kiireisten aikataulujen suhteen melkoisessa ahdingossa. Aloitin uudessa työpaikassa joulukuun alussa minulle entuudestaan vieraalla toimialla, joten uutta opittavaa on rutkasti. Työni haastaa minua ammatillisesti aivan uudella tavalla, josta olen erittäin innoissani. Samalla kuluneisiin kuukausiin on sisältynyt maisteritutkinnon viimeisteleminen. Tähän projektiin kuului luonnollisesti gradun kirjoittaminen, joten verbaalinen runosuoni ei ole viime aikoina kovin sykkinyt tuon raskaan kirjoitusrupeaman jälkeen. Toisin sanoen omaan sijoitusyhtiöön liittyvät asiat, saati blogin pitäminen aiheesta eivät ole olleet prioriteettilistan kärjessä hiljattain.

Teitäkin varmasti kovasti kiinnostaa, että mitä sijoitusyhtiölleni kuuluu? Kelataanpa hiukan kuluneita kuukausia taaksepäin. Jätin siis lokakuussa yrityksen perustamisilmoituksen YTJ:hin, jotta yritykseni saadaan rekisteröidyksi kaupparekisteriin. Hakemukseni käsiteltiin verrattain nopeasti, sillä perustamisilmoituksen jättämisestä vierähti arviolta viisi päivää, kunnes rekisteröinti oli suoritettu. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ilmoitti päätöksestä sähköpostilla, jossa sähköisessä muodossa sain ilmoituksen rekisteröinnistä ja yritykseni kaupparekisteriotteen. Samaiset dokumentit tulivat myöhemmin paperiversioina postin mukana.

Kun konkreettiset asiakirjat olivat saapuneet kotiini, menin niiden liitteissä olevien ohjeiden mukaisesti PRH:n nettisivuille täyttämään lakisääteisen edunsaajailmoituksen. Osakeyhtiöiden tulee tehdä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista. Edunsaaja on ihminen, joka joko omistaa yrityksen tai muuten käyttää määräysvaltaa siinä. Käytännössä PRH:lle piti ilmoittaa omistus- ja äänioikeuteni perustamastani yhtiöstä. Täytettyäni edunsaajailmoituksen verkossa, sain joitain päiviä myöhemmin paperiversion samaisesta asiasta postitettuna kotiin.

Samoihin aikoihin Verohallinnolta alkoi pukata papereita tasaiseen tahtiin postiluukusta. Sain ilmoituksen yritykselle annetusta Y-tunnuksesta ja tervetulotoivotukset Verohallinnon uudeksi yritysasiakkaaksi. (Kiitosta vaan, mutta toivottavasti en ole veronmaksun merkeissä kovin ahkerasti asiakkaanne). Lisäksi minua pyydettiin antamaan selvitys yrityksen arvonlisäverovelvollisuudesta täyttämällä 12 kohdan kyselyrunko. Vastasin kysymyksiin OmaVerossa, jossa yrityksen veroasioita pystyin hoitamaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksillani. Jättämäni ilmoituksen perusteella Verohallinto ilmoitti marraskuun puolessa välissä, että sijoitusyhtiöni kohdalla riittää, että yritys kuuluu pelkästään ennakkoperintärekisteriin.

Yksi rutkasti aikaa syönyt projekti oli pankkipalveluiden kilpailuttaminen (ja avaaminen) yritykselle. Osakeyhtiöillä on käytännössä AINA oltava erillinen tili yrityksen varoille, joten henkilökohtaisen pankkitilin kautta ei yrityksen pankkiasioiden operoiminen onnistu. Kahlasin useiden pankkien nettisivuja läpi ja täytyy todeta, että yrityksille suunnattujen pankkipalveluiden hinnastoja etsiessä tuntui kuin hakisi neulaa heinäsuovasta, sillä netissä olevat hinnastot olivat pääasiassa suunnattu henkilöasiakkaille. Kuluvertailu osoittautuikin suhteellisen haastavaksi. Asiasta kiinnostuneille löysin suhteellisen relevantin yrityspankkipalveluiden vertailun (tosin tämän suhteen olisin lähdekriittinen), jonka linkkaan kirjoituksen loppuun.

Entäs minun sijoitusyhtiön pankkini? Lopputuloksena päädyin avaamaan yrityksen pankkipalvelut Nordeaan, sillä heidän yrityspankkipalveluiden kuukausittainen kustannus on 15,70 € kuukaudessa. Tähän sisältyivät yrityksen Visa Debit -kortti, verkkopankki, tiliotteet/raportit yms., eli koko helahoito sen suhteen mitä tässä tilanteessa tarvitsen. Moni Nordeaa tuntuu parjaavan, mutta itse ainakin olen heiltä saanut aikanaan parhaimmat lainatarjoukset ja heidän osakkeitansakin omistan. Niinpä täytin netissä yritystilin avaamislomakkeen, ja jäin odottamaan pankin yhteydenottoa yrityspankkipalveluiden avaamista varten. Hakemus luvattiin käsitellä arviolta viidessä arkipäivässä.

Kului enemmän kuin viisi arkipäivää (olisiko mennyt peräti jopa toisetkin viisi), kun pankista oltiin yhteydessä. Kenties asiat olisivat edenneet nopeammin, jos olisin itse ollut pankin suuntaan aktiivinen. Tätä en kiireiltäni ehtinyt/muistanut. Käytiin virkailijan kanssa puhelimessa läpi etenkin sijoitusyhtiöni toiminnan luonnetta, ja virkailija totesi kertomani perusteella tässä olevan ihan tolkun sijoitustouhut kyseessä ja avasi yritykselleni pankkipalvelut. Jouduin täyttämään jokusen asiakirjan verkon välityksellä ja homma alkoi rullaamaan. Myöhemmin postissa sain yritykselleni pankkikortin. Elettiin marraskuun loppua.

Marraskuun lopussa ennätin edistämään toista kriittistä asiaa, nimittäin yrityksen LEI-tunnusta. Legal Entity Identifier eli LEI-tunnus on kansainvälinen yhteisötunnus, jota yritykset ja yhteisöt tarvitsevat tehdäkseen pörssiosakekauppoja. Asioin jälleen PRH:n sivuilla ja jätin LEI-tunnushakemuksen sähköisesti. Kului parisen viikkoa ja koska LEI-tunnusta ei alkanut kuulumaan, olin puhelimitse yhteydessä PRH:n. Yhteydenotollani kenties saattoi olla asian käsittelyä nopeuttava vaikutus, sillä sijoitusyhtiölleni myönnettiin LEI-tunnus seuraavana päivänä.

Vihdoinkin sijoitusyhtiön perustamiseen liittyvät paperit oli pyöritelty, pankkipalvelut pelittivät ja LEI-tunnuskin oli plakkarissa. Lopetellaan tällä kertaa tähän, jotta kirjoitus pystyy pituudeltaan kohtuullisena ja ennen kaikkea, jotta pystyn säilyttämään pienoisen jännityksen tässä sijoitusyhtiösaagassa. Kirjoitan seuraavalla kerralla edistysaskelistani, mitä olen ottanut siirtäessäni henkilökohtaisessa omistuksessa olevia sijoituksiani yhtiön nimiin – spoilerina, niitä askeleita ei ole kyllä otettu paljoakaan! Mutta suunnitelma on selvillä. Niinhän ne viisaat sanoo, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Ensi kertaan!

HUOM: Tämä postaus on omien kokemusten jakamista. Nordea ei maksanut minulle euroakaan siitä, että heidät on mainittu tässä blogitekstissä.

Linkit:

Wise.com, Paras pankki yritykselle 2021: Pankit, hinnastot ja ominaisuudet:

https://wise.com/fi/blog/paras-pankki-yritykselle

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Viime aikojen kuulumisia, OSA 1/2

 1. Mukava kuulla viimeisimmistä käänteistä. Meillä on samanlainen elämäntilanne siltä osin, että itsekin aloitin uudessa työssä joulukuussa ja kirjoittelen gradua kesään asti. Tosin sijoitusyhtiö ei ole mulla suunnitelmissa 🙂

  Tuo Nordean tili kuulostaa kalliilta, mutta on varmasti hintansa arvoinen mikäli sijoittaa suurten välittäjien kautta. Mulla on henkilökohtainen tili Danskessa ja olen kokenut että se toimii paremmin vastatilinä esim. Interactive Brokersille kuin pienemmät pankit.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista!
   Onhan tuo kieltämättä aika suolaiselta kuulostava hinta verrattuna siihen, mitä on yksityishenkilönä tottunut pankkipalveluista maksamaan. Osakeyhtiöllä kun on pakko olla omistajastaan erillinen pankkitili, joten tässä on pankeilla hyvä rahastuksen paikka…
   Noh tällä mennään ja tämä oli ihan strateginen siirto pankkisuhteita silmällä pitäen, sillä myöhemmin sijoitusasuntolainaa hakiessa tällä on toivottavasti asioita edistävää painoarvoa.
   Onnea vielä uuden työpaikan johdosta sekä kovasti tsemppiä graduprojektiisi! 🙂
   – Sijoitusyhtiö Kapitaali

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: