Sijoitusyhtiön perustaminen OSA 1: Soveltuuko sijoitusyhtiö minulle?

Lupasin kirjoittaa teille sijoitusyhtiön perustamisesta vaihe vaiheelta. Ennen kuin hypätään konkreettisiin käytännön ohjeisiin, haluan tässä kirjoituksessa hiukan pohjustaa mikä on sijoitusyhtiö ja millaisia etuja sekä haittoja sijoitusyhtiöstä on. Ehkä näiden ajatusten pohjalta pystyt tekemään omaa analyysia tilanteestasi, voisiko sijoitusyhtiö olla sinulle sopiva tapa sijoittaa. Tästä tulee aika pitkä kirjoitus – ja voisin asioista kirjoittaa vielä laajemminkin – minkä takia olen rytmittänyt tekstiä alaotsikoihin. Näin voit koko tekstin sijasta lukea sinua eniten kiinnostavista asioista. Tekstissä on monta sellaista teemaa, joita tulen myöhemmin käsittelemään omina blogikirjoituksina.

Mikä on sijoitusyhtiö?

Sijoitusyhtiöksi kutsutaan yhtiömuotoista yritystä, jonka avulla yhtiön osakas (tai osakkaat) järjestää arvopaperi- ja muun, esimerkiksi asuntosijoitustoimintansa. Kyseessä voi olla osakkaan omistama liiketoimintaa harjoittava yhtiö, joka muun liiketoiminnan ohella toimii osakkaan sijoitustoiminnan välineenä. Tässä skenaariossa arvopaperikauppa on yksi yhtiön toimiala useampien toimialojen joukossa. Sijoittajan on myös mahdollista perustaa kokonaan erillinen yhtiö sijoitustoiminnan harjoittamiselle, kuten itse henkilökohtaisesti olen tehnyt. Sijoitusyhtiön toimintaa voidaan pitää elinkeinotoimintana, mikäli se on jatkuvaa, suunnitelmallista, aktiivista, taloudellisen riskin ottavaa ja voittoa tavoittelevaa.

Pääasiassa perustettavat sijoitusyhtiöt ovat osakeyhtiömuotoisia. Rehellisesti sanottuna muun kuin osakeyhtiömuotoisen sijoitusyhtiön perustaminen ei ole mielestäni edes järkevää, sillä esimerkiksi avoin tai kommandiittiyhtiö – toiminimestä puhumattakaan – ei anna samanlaisia verotuksellisia etuja, mitä osakeyhtiön avulla on mahdollista saavuttaa. En ala tässä kirjoituksessa tekemään sen suurempaa paremmuusvertailua näiden yhtiömuotojen välille (oletettavasti siellä lukijat tietävät suurin piirtein keskeisimmät erot), mutta laitan tämän kirjoituksen loppuun linkin Suomen Yrittäjien sivuille, jossa on kiteytetty kooste sopivan yhtiömuodon valintaan. Mutta painotan, sijoitusyhtiötä perustettaessa valitse ehdottomasti osakeyhtiö.

Miksi juuri osakeyhtiö?

Aloitetaan tärkeimmistä eli verotuksellisista eduista. Osakeyhtiö on omistajastaan itsenäinen verovelvollinen, jonka toiminnan tulos verotetaan yhtiön tulona eli noudattaen 20% yhteisöverokantaa. Yhtiön saama tulo ei sellaisenaan vaikuta osakkeenomistajan henkilökohtaiseen verotukseen. Osakeyhtiö on omistajastaan irrallinen eli itsenäinen verovelvollinen. Nykyisin osakeyhtiön perustaminen onnistuu suhteellisen matalalla kynnyksellä, sillä perustamista koskevaa byrokratiaa on höllennetty. Osakkeenomistajien ei enää tarvitse sijoittaa perustettavaan yhtiöön 2500€ minimiosakepääomaa.

Osakeyhtiön perustamiseen riittää vain yksi henkilö, toki lisäksesi yhtiöön pitää valita varajäsen, mutta hänelle ei ole pakko antaa konkreettista osakeomistusta. Tulevaisuudessa elämäntilanteen muuttuessa osakeyhtiöön on helppo lisätä muita omistajia, esimerkiksi osakeyhtiön perustajan puoliso tai jälkikasvu. Perheen tai suvun sijoitusvarallisuuden koossa pitäminen ja hallinnointi onnistuu mainiosti osakeyhtiörakenteen avulla. Vanhemmiten on syytä miettiä varallisuuden siirtämistä jälkipolville ja osakeyhtiörakenteen ansiosta varallisuuden siirto onnistuu varsin verotehokkaasti.

Sijoitusyhtiön hyödyt

Edellä esitettyjen osakeyhtiörakenteen ansiosta saatavien hyötyjen lisäksi haluan korostaa vielä muutamaa muuta seikkaa:

 • Sijoittaja joutuu maksamaan sijoitustuotoista veroa aina joko 30% tai 34% pääomatuloverokantojen mukaisesti. Osakeyhtiömuotoinen sijoitusyhtiö maksaa tuloksestaan vain yhteisöveron 20%.
 • Sijoitusyhtiön osakas voi vaikuttaa omaisuutensa hallinnointiin sijoitusyhtiössä – jättääkö tuloksen yhtiöön vai nostaako voittoja itselleen huokeasti verotettuina nettovarallisuusosinkoina.
 • Sijoitusyhtiö on oikeutettu tekemään toiminnastaan erilaisia vähennyksiä, esimerkiksi sijoitusasuntojen vuokratulojen osalta.
 • Mikäli henkilö haluaa ryhtyä täysipäiväiseksi sijoittajaksi, pystyy sijoitusyhtiöstä maksamaan palkkaa itselleen.
 • Sijoitusyhtiössä taloudelliset riskit ovat rajattu yhtiöön sijoitettuihin varoihin.

Sijoitusyhtiön haittapuolet

Kolikolla on aina kääntöpuoli. Etten maalaile turhan ruusuista kuvaa sijoitusyhtiön pyörittämisestä, on tässä vaiheessa syytä käsitellä haittapuolia:

 • Lainsäädännön mukaan yritykset ovat kirjanpitovelvollisia, joten tästä luonnollisesti koituu kustannuksia. Tarvitset siis tilitoimiston kumppaniksesi toimintaan, mikäli et itse osaa tehdä yrityksen kirjanpitoa.
 • Vasta perustetun yhtiön voi olla haastava saada pankkilainaa esimerkiksi sijoitusasuntoa varten. Lainaehdot ovat usein yksityishenkilöiden saamia lainaehtoja huonommat johtuen yrityskohtaisesta riskistä. Oma henkilötakaus yritykselle voi helpottaa lainansaantia.
 • Yhtiön nettovarallisuuden tulisi olla korkea, jotta osingonmaksu yhtiöstä on järkevää. Jos perustat yhtiön nyt, niin yhtiöstä nostamista osingoista on turha hetkeen haaveilla vaan alkuun tulisi keskittyä kasvattamaan yhtiön vakavaraisuutta.
 • Sijoitusyhtiön kohdalla ei voi hyödyntää esimerkiksi piensijoittajien käyttämää hankintameno-olettamaa.
 • Käsittääkseni sijoitusyhtiöllä (tai yritystoiminnalla yleisesti) voi olla negatiivisia vaikutuksia palkansaajan työttömyysturvaan. Näihin seikkoihin en ole syvällisesti perehtynyt, sillä en omalla kohdalla pidä pitkäaikaista työttömyyttä kovin suurena uhkana.
 • Olemassa olevan varallisuuden siirtäminen yhtiöön voi tulla todella kalliiksi, etenkin jos sijoitusten arvo mitataan useissa sadoissa tuhansissa. Varoja siirrettäessä joutuu maksamaan mahdollisesti varainsiirto- ja luovutusvoittoveroja.
 • Tulevaisuudessa mahdollisuus poliittiseen riskiin – jos pääomatuloverokantoja (30% ja 34%) alennetaan, mutta yhteisöverokanta (20%) nousee voi yhtiömuotoinen sijoittaminen olla epäedullista.

Haittapuolien loppuun todettakoon, että kaikkinensa sijoitusyhtiön pyörittäminen vaatii enemmän aikaa kuin ’’tavallinen’’ sijoittaminen. Joten jos haluat päästä sijoitustoiminnassasi mahdollisimman helpolla, suosittelen jatkamaan/aloittamaan sijoittamisen ihan sijoitukset henkilökohtaisesti omistaen. Pienemmissä summissa liikuttaessa sijoitusyhtiön verotukselliset edut eivät muodostu niin merkittäviksi, joten en todellakaan lähtisi perustamaan sijoitusyhtiötä tilanteessa, jossa on ajatuksena säästää tahdilla kymppi – muutama satanen per kuukausi.

Lopuksi

Nyt (toivottavasti) tiedät hiukan enemmän osakeyhtiömuotoisesta sijoitusyhtiöstä! Ennen kun laitetaan sijoitusyhtiön perustamiseen tarvittavat paperiasiat kuntoon, tulisi sinun luonnollisesti miettiä perustamallesi yhtiölle toiminimi. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuilla olevasta nimipalvelusta voit tutkia etukäteen, onko yritykselle suunnittelemasi nimi rekisteröitävissä. Yrityksen nimipalvelun löydät osoitteesta: https://nimipalvelu.prh.fi/nipa/fi. Kannattaa lisäksi tutustua PRH:n nimiohjeisiin, jotta yrityksesi tuleva toiminimi täyttää yleiset standardit: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystennimet/nimiohjeet.html

Seuraavalla kerralla päästäänkin varsinaisiin paperitöihin! Tulen kirjoittamaan teille, mitä dokumentteja on syytä olla valmiina ennen sijoitusyhtiön perustamisilmoituksen tekemistä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:hin.

Puuttuiko kirjoituksesta jotakin oleellista informaatiota? Jätä kommentti, niin täydennän tekstiä!

Suomen Yrittäjät, lisätietoja yhtiömuodoista:

ttps://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/perustietoa-yrittajyydesta/yrityksen-perustaminen/valitse-oikea-yhtiomuoto-565987

2 vastausta artikkeliin “Sijoitusyhtiön perustaminen OSA 1: Soveltuuko sijoitusyhtiö minulle?

 1. Löysin blogiisi omavaraisuushaasteen kautta. Hyvältä vaikuttaa ja tsemppiä! Aihe on kyllä kiinnostava kun itse olen veljesten kanssa suunnitellut sijoitusyhtiön perustamista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei ja kiitokset blogin ensimmäisestä kommentista!
   Toivottavasti kirjoittamani sisältö miellyttää, ja saat inspiraatiota lähteä toteuttamaan sijoitusyhtiötoimintaa yhdessä veljiesi kanssa. Porukalla tehdessä syntyy enemmän synergiaetuja sekä yhtiön saa todennäköisemmin nopeammalla tahdilla kasvatettua suurempaan kokoluokkaan, jolloin sijoitusyhtiön hyödyt alkavat kantaa hyvinkin pian hedelmää.
   Menestystä sijoituksiin ja hyvää vaihtuvaa vuotta! 🙂
   – Sijoitusyhtiö Kapitaali

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: